A A A K K K
для людей із порушенням зору
Деражненська громада
Рівненський район, Рівненська область

ПАТРОНАТ НАД ДИТИНОЮ

Дата: 26.02.2024 15:33
Кількість переглядів: 36

Фото без опису

Найкращі інтереси дитини повинні забезпечувати батьки. Якщо це не виходить, то про дитину має подбати громада!!!

Тому так важливо, щоб у кожній громаді були патронатні вихователі, які готові прийняти в свою родину дитину на період подолання кризи у біологічній сім’ї дитини або на період пошуку для дитини усиновлювача, опікуна чи прийомних батьків.

Патронат над дитиною – це професійна комплексна соціальна послуга з тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин та/або у період прийняття рішення щодо подальшої долі дитини (усиновлення, влаштування до прийомної сім’ї, ДБСТ, під опіку тощо).

ХТО НАДАЄ ПОСЛУГУ ПАТРОНАТУ НАД ДИТИНОЮ

Надання послуги патронату дитині забезпечується патронатним вихователем.

ХТО ТАКИЙ ПАТРОНАТНИЙ ВИХОВАТЕЛЬ

Це особа, яка за участю членів своєї сім’ї надає послуги з догляду, виховання і реабілітації дитини у своїй сім’ї.

ХТО МОЖЕ СТАТИ ПАТРОНАТНИМ ВИХОВАТЕЛЕМ

особа, яка досягла повноліття;

має добровільного помічника (повнолітній член сім’ї (чоловік або дружина, син чи донька, інший член сім’ї) або повнолітня особа, яка проживає на спільній житловій площі);

не має власних дітей віком до років, дітей з інвалідністю, які мають обмеження життєдіяльності;

має відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання і реабілітації дитини у себе вдома;

має бути працевлаштованим лише як патронатний вихователь і не мати підробітку, щоб знаходитися поруч із дитиною постійно;

не є опікуном, піклувальником, прийомним батьком/матір’ю чи батьком/матір’ю-вихователем;

не обмежені у дієздатності та не визнані недієздатними;

не перебувають на обліку сімей/осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах та не були позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені.

не перебувають під слідством те не зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;

стосовно яких не було прийнято рішення органу опіки та піклування або суду про відібрання дитини;

ЯК СТАТИ ПАТРОНАТНИМ ВИХОВАТЕЛЕМ

Подати заяву про намір стати патронатним вихователем до служби у справах дітей або до центру надання адміністративних послуг за місцем проживання.

Пройти разом із з добровільним помічником первинний відбір у службі у справах дітей та отримати направлення на навчання кандидатів в патронатні вихователі.

Пройти обов’язкове навчання за програмою підготовки патронатних вихователів спільно з добровільним помічником в обласному центрі соціальних служб.

Отримати довідку про проходження навчання та рекомендації про можливість надання послуги патронату над дитиною за результатами проходження повного курсу навчання.

Укласти з органом опіки та піклування Договір про умови запровадження організацію функціонування послуги над дитиною, що надаватиметься сім’єю патронатного вихователя.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ НЕОБХІДНО ПОДАТИ

заява про намір стати патронатним вихователем;

заяви про згоду на влаштування дитини до сім’ї від усіх членів сім’ї, які фактично проживають разом з кандидатом;

висновки про стан здоров’я кандидата та усіх членів сім’ї, які фактично проживають разом з кандидатом;

довідки про відсутність судимості або обмежень кандидата та членів сім’ї, які досягли 14- річного віку і проживають разом з ним;

копії паспорта , свідоцтва про шлюб, документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

ЯКУ ДЕРЖАВНУ ДОПОМОГУ ОТРИМУЄ ПАТРОНАТНИЙ ВИХОВАТЕЛЬ

державна соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, яка виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім’ю, у розмірі , прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю – , прожиткових мінімумів (зараз прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 2563 грн, для дітей від 6 до 18 років – 3196 грн).

оплата послуг патронату над дитиною (державне грошове забезпечення) в розмірі – прожиткових мінімумів для працездатної особи на місяць (зараз прожитковий мінімум для працездатної особи становить 3 028 грн).

Сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя.

Соціальна допомога та грошове забезпечення призначаються і виплачуються з дня влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя до дня вибуття з такої сім’ї.

ДЛЯ КОГО ПОТРІБНА ПОСЛУГА ПАТРОНАТНОГО ВИХОВАТЕЛЯ

діти, які перебувають у складних життєвих обставинах;

діти, які залишилися без батьківського піклування, в тому числі ті, які перебувають у закладі охорони здоров’я, тимчасово влаштовані в сім’ю громадян, центр соціально-психологічної реабілітації дітей або до закладу інституційного догляду та виховання дітей;

діти, які перебували в інших формах сімейного виховання;

малолітні/неповнолітні вагітні чи малолітні/неповнолітні породіллі з немовлям, які залишилися без батьківського піклування або перебувають у складних життєвих обставинах.

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які виховувалися в одній сім’ї або є рідними братами та сестрами, в тому числі братами та сестрами вже попередньо влаштованих до сім’ї патронатного вихователя дітей.

Загальна кількість дітей, влаштованих до сім’ї патронатного вихователя, визначається наявністю умов для проживання, догляду, виховання та реабілітації кожної такої дитини, зазначених у договорі про умови запровадження патронату.

ЯКІ ОБОВ’ЯЗКИ ПАТРОНАТНОГО ВИХОВАТЕЛЯ

забезпечувати надання послуг з догляду, виховання і реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя, піклуватися про її моральний і фізичний стан, нести відповідальність за її життя і здоров’я;

створювати належні умови для проживання, навчання, фізичного та духовного розвитку дитини відповідно до її віку, потреб та індивідуальних особливостей;

представляти в межах своїх повноважень інтереси дитини у відповідних закладах та організаціях;

взаємодіяти з працівниками служби у справах дітей, соціального закладу, вживати заходів, які передбачені індивідуальним планом соціального захисту дитини;

співпрацювати з батьками або законними представниками дитини для подолання складних життєвих обставин в межах та у спосіб, визначених органом опіки та піклування.

Сімейний патронат – це послуга, яка має замінити будинки дитини, інтернати, притулки. Вона спрямована перш за все на збереження для дитини можливості зростати у власній сім’ї, дає шанс батькам нормалізувати своє життя та відновити батьківський потенціал. Важливість реформи деінституціалізації інтернатів полягає у створенні умов, за яких потреба в інтернатах чи дитячих будинках зникне. Натомість, перевага буде надаватися сімейним формам виховання та розвитку соціальних послуг у громадах, що діятимуть в інтересах дитини і сприятимуть збереженню сім’ї. Адже кожна дитина потребує любові та гідного майбутнього.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь