A A A K K K
для людей із порушенням зору
Деражненська громада
Рівненський район, Рівненська область

ВИЯВЛЕННЯ СІМЕЙ (ОСІБ), ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ У СКЛАДНИХ ЖИТТЄВИХ ОБСТАВИНАХ

Дата: 25.04.2023 12:39
Кількість переглядів: 95

 

                                                          Фото без опису

#СоціальніПослугиНаЧасі спецсерія 👈

СКЛАДНІ ЖИТТЄВІ ОБСТАВИНИ - обставини, що негативно впливають на життя, стан здоров’я та розвиток особи, функціонування сім’ї, які особа/сім’я не може подолати самостійно.

ЯКІ ЧИННИКИ, МОЖУТЬ ЗУМОВИТИ СЖО⁉️

▪️ похилий вік;

▪️ часткова або повна втрата рухової активності, пам’яті;

▪️ вневиліковні хвороби, хвороби, що потребують тривалого лікування;

▪️ психічні та поведінкові розлади, у тому числі внаслідок вживання психоактивних речовин;

▪️ інвалідність;

▪️ бездомність;

▪️ безробіття;

▪️ малозабезпеченість особи;

▪️ поведінкові розлади у дітей через розлучення батьків;

▪️ ухилення батьками або особами, які їх замінюють, від виконання своїх обов’язків із виховання дитини;

▪️ втрата соціальних зв’язків, у тому числі під час перебування в місцях позбавлення волі;

▪️ жорстоке поводження з дитиною;

▪️ насильство за ознакою статі;

▪️ домашнє насильство;

▪️ потрапляння в ситуацію торгівлі людьми;

▪️ шкода, завдана пожежею, стихійним лихом, катастрофою, бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією.

Виявлення сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, здійснюється на підставі ✍️ особистої заяви одного із членів сім'ї або 📞 повідомлення суб'єкта виявлення.

ХТО ТАКІ СУБ’ЄКТИ ВИЯВЛЕННЯ⁉️

🔰 органи соціального захисту населення громади;

🔰 надавачі соціальних послуг — центри соціальних служб, центри надання соціальних послуг, територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг), інші установи/заклади надання соціальних послуг, у тому числі спеціалізовані служби підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі;

🔰 соціальні менеджери, фахівці із соціальної роботи, соціальні працівники або інші уповноважені посадові особи;

🔰 служби у справах дітей, заклади освіти, охорони здоров’я, уповноважені підрозділи органів Національної поліції, центри надання безоплатної вторинної правової допомоги,;

🔰 підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, громадські об’єднання, благодійні, релігійні організації, фізичні особи - підприємці та фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності.

Виявлення осіб/сімей відбувається СУБ’ЄКТАМИ ВИЯВЛЕННЯ у процесі виконання ними службових/посадових обов’язків (вжиття заходів реагування на отримані особисті заяви, звернення, телефонні, письмові, електронні, усні повідомлення про таких осіб/такі сім’ї, матеріали в засобах масової інформації тощо) та потребує організації 👉 міжвідомчої взаємодії спеціалістів різних професійних напрямів.

💬 Функціональні обов'язки суб'єктів, мають регулюватися нормативним документом, до прикладу, Положенням про міжвідомчу взаємодію суб’єктів виявлення на території територіальної громади осіб/сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

АЛГОРИТМ ДІЙ СУБ’ЄКТІВ ВИЯВЛЕННЯ

1️⃣ Суб’єкт виявлення інформує відділ соціального захисту громади про виявлення сім’ї (особи), які перебувають у складних життєвих обставинах, шляхом надсилання повідомлення не пізніше, ніж наступного робочого дня.

2️⃣ Відділ соціального захисту громади реєструє повідомлення та доручає Центру надання соціальних послуг/соціальних служб провести оцінювання потреб сім’ї (особи) у соціальних послугах.

3️⃣ Фахівець із соціальної роботи Центру надання соціальних послуг/соціальних служб за дорученням безпосереднього керівника проводить оцінювання потреб сім’ї (особи) у соціальних послугах, складає акт з пропозиціями щодо переліку соціальних послуг, яких потребує сім’я (особа), та подає документи до ОСЗН для прийняття рішення про надання соціальних послуг.

💬 Під час оцінювання потреб сім’ї (особи), у соціальних послугах з’ясовуються обставини, що можуть призвести або призвели до порушень у життєдіяльності сім’ї (особи), визначаються чинники, що спричинили потрапляння у складні життєві обставини, рівень складності наявних проблем, їх вплив на життєдіяльність особи/сім’ї, індивідуальні потреби в отриманні соціальних послуг, а також спроможність особи/сім’ї самостійно подолати або мінімізувати негативний вплив таких обставин.

💬 До оцінювання потреб можуть залучатися медичні, педагогічні працівники, психологи, реабілітологи, ерготерапевти та інші фахівці.

💬 Фахівець із соціальної роботи може допомагати в оформленні заяви про надання соціальних послуг і пакета документів, якщо особа/сім’я через якісь обставини не може особисто подати заяву та пакет документів.

4️⃣ Відділ соціального захисту громади реєструє документи Центру надання соціальних послуг/соціальних служб та на підставі цих документів приймає рішення про надання соціальних послуг.

🔔 Не забувайте фіксувати весь шлях проведеної роботи з виявлення (від повідомлення до прийняття рішення) у відповідних документах (журнали, накази, розпорядження/рішення, протоколи тощо).

😀 Сподіваємось, що інформація корисна. Поширюйте допис для своєї аудиторії з ‼️ обов’язковим посиланням на джерело інформації 👉 Головне управління Нацсоцслужби у Вінницькій області.

Дякуємо за тактовність та довіру 🫶

#Нацсоцслужба #соцпослуги

Джерело: Головне управління Нацсоцслужби у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь