A A A K K K
для людей із порушенням зору
Деражненська громада
Рівненський район, Рівненська область

Поняття найкращі інтереси дитини.

Дата: 23.01.2023 15:40
Кількість переглядів: 1463

Поняття найкращі інтереси дитини є одним із фундаментальних принципів у сфері захисту прав дитини, який закріплений у міжнародних актах та законодавстві України.

Найкращі інтереси дитини — це її індивідуальні потреби, відповідно до віку, статі, стану здоров’я, особливостей розвитку, життєвого досвіду, культурної й етнічної приналежності, що забезпечують її гармонійний розвиток. В широкому розумінні цей принцип базується на повазі до думки, інтересів, прав дитини та можливості права голосу. Часто принцип найкращих інтересів дитини проявляється у необхідності заслухати думку дітей у будь-якому судовому чи адміністративному розгляді, що стосується дитини. Наприклад, думка дітей має враховуватися та переважати над інтересами батьків, якщо справа стосується розлучення.

Хто має забезпечувати найкращі інтереси дитини?

Найкращі інтереси дитини мають забезпечуватися (відповідно до норм міжнародного права та законодавства України) батьками, опікунами, усиновителями, вчителями, вихователями, надавачами соціальних послуг, органами влади, організаціями, робота яких пов’язана із дітьми.

Соціальні послуги є одним з способів забезпечення найкращих інтересів дитини, а надавачі соціальних послуг беруть безпосередню участь у їх забезпеченні та оцінці якості.

Європейський суд з прав людини окреслив два основних аспекти у визначенні найкращих інтересів дитини:

Інтересам дитини відповідає збереження цілісності родини та утримання від вилучення дитини з сім’ї.

У якнайкращих інтересах дитини буде забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагополучним.

Сім’я вважається найкращим та природним середовищем для всебічного та гармонійного розвитку дитини, саме тому цей аспект є першим, як такий, що дозволяє забезпечити усі найкращі інтереси дитини. Якщо дитина зростає у вразливій або неблагонадійній сім’ї, то збоку соціальних служб приділяється особлива увага таким сім’ям, а також застосовується підхід оцінки потреб дитини та її сім’ї. Оцінка потреб — це важливий технологічний інструмент для відслідковування, процесу збору та узагальнення інформації про те, як та в якому середовищі зростає дитина, наскільки добре забезпечуються її найкращі інтереси. При проведенні оцінки найкращих інтересів дитини враховуються наступні елементи, визначені Комітетом ООН з прав дитини:

погляди та прагнення дитини;

її особистість, вік та стать, персональна історія та соціально-культурне тло;

турбота, захист і безпека дитини;

благополуччя дитини;

сімейне оточення, стосунки та контакти з сім’єю;

соціальні контакти дитини з однолітками і дорослими;

фактори вразливості, тобто ризики, з якими дитина стикається, і можливості захисту;

забезпечення її прав і можливостей;

наявні в дитини навички та розвиток її здібностей;

права і потреби у галузях охорони здоров’я та освіти;

розвиток дитини, її поступовий перехід у доросле і самостійне життя;

будь-які інші особливі потреби дитини.

Після оцінки потреб сім’ї та дитини виникає два можливих варіанти розвитку подій: робота із сім’ями у СЖО та підвищення їх батьківського потенціалу або ж необхідність забрати дитину з сім’ї.

Враховуємо найкращі інтереси дитини для кращого майбутнього дітей в Україні!

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, Partnership for Every Child / Кожній дитині, СОС Дитячі Містечка Україна, ГО "Соціальна Синергія", Громадська організація "Дніпровська ліга соціальних працівників", Громадська організація «Всеукраїнська організація "Клас"»

Джерело: Українська мережа за права дитини

 

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь