A A A K K K
для людей із порушенням зору
Деражненська громада
Рівненський район, Рівненська область

Фізичні особи – підприємці звільняються від сплати єдиного соціального внеску на час воєнного стану та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану

Дата: 12.04.2022 08:28
Кількість переглядів: 168

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що 17.03.2022 набрав чинності Закон України  від 15.03.2022 № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».

Цим Законом доповнено новими пунктами 9-19, 9-23 Прикінцеві та перехідні положення Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" .

Зокрема, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після   припинення або скасування воєнного стану, фізичні особи-підприємці як на спрощеній, так і на загальній системі оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе.

При цьому  не застосовується норма, яка визначає, що у разі, якщо платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464-VI, при цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому  єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Звертаємо увагу, що у до Закону України від 24.06.2022 №1878 «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» відсутні норми, що періоди воєнного стан та 12 місяців після   припинення або скасування воєнного стану, у яких  єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено. Тобто даний період не буде включатись до страхового стажу ФОП, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та членів фермерського господарства.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу InfoTAX” 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь