Деражненська громада
Рівненський район, Рівненська область

ВІДДІЛ ПРОБАЦІЇ ІНФОРМУЄ!

Дата: 15.02.2022 10:03
Кількість переглядів: 518

Фото без опису 

Великі результати діяльності на прикладі маленького відділу

 

Понад шість років в Україні діє закон «Про пробацію». Світова практика визначає її як сукупність заходів кримінально-правового реагування, які служать заміною покаранню у вигляді позбавлення або обмеженню волі. Пробація включає не лише виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі та контроль виконання покладених судом обов’язків. З людиною, до якої застосовують цей захід працюють спеціалісти, які психологічно готують її до іншого життя – того, де нема потреби вчиняти правопорушення. Йдеться про складну систему світоглядної зміни людини та переорієнтацію її цінностей. Цю функцію і виконує уповноважений орган з питань пробації.

І хоч в Україні подібна практика діє відносно недавно, проте ми вже маємо вагомі результати. І їх можна побачити на місцевому рівні, на прикладі діяльності Рівненського районного відділу №3 філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області, який здійснює свою діяльність на території чотирьох об’єднаних територіальних громад (Головинська, Деражненська, Костопільська, Малолюбашанська).

Так, за 2021 рік, за підсумками діяльності Рівненського районного відділу №3, протягом року на обліку перебувала 181 особа, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, з них: заборона займати певні посади або займатися певним видом діяльності – 10 осіб, громадські роботи – 28 осіб, звільнені від відбування покарання з випробуванням – 123 особи, виправні роботи – 2 особи, штраф -18 осіб, які сплатили до бюджету близько 131 410 грн.  

Також на обліку перебувало 38 осіб, на яких судом накладено адміністративні стягнення у виді суспільно корисних робіт та 6 осіб відбували адміністративні стягнення у виді громадських робіт. Якщо бути точнішим, то 23 правопорушники відпрацювали 3000 годин суспільно корисних робіт на приватних підприємствах, 2- на території сільських рад, 2 – на комунальних підприємствах міста. Завдяки цьому 27 дітей правопорушників отримали понад 85000 гривень на своє утримання, а бюджет міста, в свою чергу, наповнився відрахуваннями із заробітної плати порушників, які відпрацьовували суспільно корисні роботи. Всі без винятку правопорушники працювали виключно на благоустрій міст і сіл громади.

Найбільш зрозумілим показником успішної пробації є кількість повторних злочинів серед клієнтів пробації. І станом на 01.01.2022 року лише 2 особи, перебуваючи на обліку Рівненського районного відділу №3 філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області, вчинили повторні кримінальні правопорушення.

Також у відділі на волонтерських засадах працюють 4 волонтери пробації, які надають допомогу суб’єктам пробації відповідно до поставлених завдань.

 В результаті пробації до суспільства повертається людина, яка є повноцінним членом суспільства. І саме тому пробація стосується не конкретного відділу чи конкретної особи, а стосується кожного. Пробація - це, насамперед, виправлення засудженого без ізоляції від суспільства, і кожен може зробити свій внесок, починаючи від пересічного громадянина, закінчуючи органами місцевого самоврядування.

 https://rada.info/upload/users_files/04386166/c48e5034d314fb6aa4e1c0a4394a5308.doc


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь